Fígle na uskladnění a zpracování česneku.....

Datum: 01.10.2023

Vložil: Mirka

Titulek: Uskladnění česneku

Já česnek
Oloupu,nakrájím na plátky,usuším a rozmixuji na prášek a šup s ním do skleničky. Je super,a stále jednoduše připraven na maso,topinku i do
pomazánky. Jen do něj nesahat rukama,ale čistou lžičkou,či špičkou nože. Mám ho takto nejraději. Připadá mi jemnější,ale sílu neztrácí.

Datum: 30.12.2020

Vložil: Lenka Blablová

Titulek: Uskladnění česneku

Jsem z Valašska z oblasti zabíjaček,které jako jedni z posledních spolu s pár domorodci děláme.Nejvíc se nám osvědčilo uskladnění v důsledku zbytků právě ze zabíjačky.To znamená,že namletý česnek se solí,který po napajcování masa a špeku na uzení zbude,se dá do sklenice s víčkem do lednice a bere se do jídla,dokud je (maso na dušení,pečení,polévky,brambory-zemáky).Sice trochu zhnědne,ale jinak je kvalita naprosto stejná,jen je nevýhoda,že se s tím musíte naučit vařit....tedy nesolit jídlo,do kterého tento česnek dáváte.A ještě máti švagra pomletý česnek krátce spařila ve ztuženém tuku a ztuhlý pak uložila v lednici a používala do vaření.Jen nevím,jestli ho solila nebo ne...to už neděláme.Kdo to zkusí....dobrou chuť.
Jo a ještě jedna rada...stejně se dá použít i vylámaný květ.Teda ne samotný květ,ten vyhazuju,protože mi dělá nedobrotu v robotu :-),jen ty vylámané stvoly.Zakrátím je,"narvu" do do robotu s nožem a rozbiju jak se zadaří,prosolím (odhadem,ale co nejmíň) a dám do lednice.Použití je stejné jako u stroužkového.

Datum: 12.05.2021

Vložil: česnekářka

Titulek: Re: Uskladnění česneku

Super rozepsané. Děkujeme za příspěvek. Kéž by takových bylo více a podělili se s námi o své zkušenosti.

Datum: 27.04.2023

Vložil: itall

Titulek: Re: Uskladnění česneku

Nakládám česnek úplně stejně (to co zbývá , nebo jakmile začíná vysychat). Zkoušel jsem různě nakládaný do oleje, nebo nálevů a to se mi moc neosvědčilo, protože to vždy nějak vzájemně promísilo chutě až z toho byla pachuť. Naložení do soli ať již nastrouhaný, nebo prolisovaný mi vychází nejlépe, ta sůl to krásně konzervuje a nevznikají pachutě tak jako s olejem.

Datum: 31.10.2020

Vložil: Petr Holub

Titulek: nakládání a uskladnění Bjetinu

Již několik let jej nakládám do MEDU a vždy bez problémů,vydrží až do další sklizně. Med neplesniví !!!

Datum: 26.07.2019

Vložil: Josef Jan

Titulek: Uskladnění česneku

Mě se osvědčilo česnek oloupat a zmrazit. Česnek po rozmrazení má sklovitou barvu, ale chuťově je stejný jako čerstvý.

Datum: 21.12.2019

Vložil: Zdeněk Vanduch

Titulek: Re: Uskladnění česneku

Dobrý den.
Když jsem před lety s česnekem začínal,to byl porod. První rok vypěstovaný česnek vydržel do listopadu. To jsem ale nevěděl,že nějaká sadba existuje. Byl to česnek,koupený na trhu a tu jsem sadil. Hrůza s česnekem jsem koupil i všechny neduhy,které existují. Nakonec s pomocí ing.pana Kozáka,jsem se dostal po letech učení do stavu,kdy mně česnek vydrží až do nového. Ale k věci:
Podle mně je opravdu nutné měnit pozemky pro česnek tak,aby se česnek dostal na stejné místo až za 5-7 let,což je problém. Sadím cca 300 stroužků pro svoji potřebu a na to potřebuju cca 7m2. Kdo má velkou zahradu,má po starostech. Leta jezdím kolem chaloupky,kde pán pěstuje česnek(vypadá to na ruský).Dává jej ob rok na stejné místo a vždycky jej sklízí (4-5 dužnatý list)v plné kvalitě .
A co se týká uskladnění,já bych řekl,že nejlepší je stodola. Je v ní průvan,sucho a v zimě mráz. Jenže ne každý tuto možnost má. Toš tak,asi. Zdeněk z Valašska.

Datum: 21.12.2019

Vložil: Zdeněk Vanduch

Titulek: Re: Re: Uskladnění česneku

Ještě jsem zapoměl. Taky jsem ze začátku mrazil. Udělal jsem na paštikovém mlýnku(,,šajbě pr. 3 mm,,) kaši,tu jsem naskládal do temomisek. Druhý den to už bylo zmrzlé,tak jsem to vyloupl a vložil do sáčků na uskladnění potravin a dal zpět do mrazáku. Výhodou pak bylo,že jsem pouze odkrajoval,kolik jsem potřeboval.Mrazil jsem pouze silné odrůdy(dukát,rusák, jovan,havran,karel IV, etc). Takový vekan jsem už v papuli skoro necítil. Ale i tak v květnu byla síla česneku asi třetinová.
Ale záchrana to byla.
Vždycky jsem se těšil na nový česnek a miloval jsem čerstvý chleba s domácím sádlem a vrstvou česneku, Na to byl nejlepší vekan,protože nebyl tak silný. Jednou jsem ale vekana nesadil,měl jsem jenom ty silné česneky. A tak jsem si namazal chleba s myslím,že to byl havran - ty dva krajíce jsem jedl celý den,hubou mi to kroutilo,ale zvítězil jsem. A to podotýkám, čili papričky louskám jako maliny(třeba ve vaječině) Z.V.

Datum: 28.03.2023

Vložil: Vitezslav

Titulek: Re: Re: Uskladnění česneku

Mam kolem 320kusu stroužků na cca 10m2 a posouvám je kazdy rok na jeden nebo druhy konec zahona.Vynos pod 15kg nejde a vydrží do dalši sklizně.

Datum: 20.06.2017

Vložil: Vaše česnekřka z Podkrkonoší

Titulek: Rady jak uskladnit, zpracovat či recepty z česneku......

Napište nám své vyzkoušené rady na uskladnění, zpracování či recepty s česnekem. Podělte se o ně s ostatními v této diskusi. Moc vám za to děkujeme.

Přidat nový příspěvek


www.ceskydomacicesnek.cz